sâmbătă, 14 februarie 2009

Valentine's Day vs. Dragobete

Hmm.... Da, astăzi este "Ziua Îndragostiţilor" sau, mai bine zis "Perioada profiturilor comercianţilor".

Cu riscul de a fi criticată, vreau să menţionez faptul că eu nu sunt de acord cu această "sărbătoare". Facem ce facem şi preluăm toate obiceiurile altora, iar de ale noastre uităm. Parcă mai frumos sună "Valentine's Day", decât "Dragobete", nu? Mai ales că prima este mai devreme decât cealaltă. Dacă tot cheltuim bani pentru ziua de 14, ce rost are să mai dăm alţi bani şi pentru ziua de 24? Oricum... tot aia e, nu? Probabil, "cam aşa ceva", doar că singura diferenţă este locul de provenineţă a acestora. Ce ar fi dacă ne-am axa mai mult pe tradiţiile noastre decât pe cele ale altor tări? N-am mai fi "cool"?

În fine, să las asta la o parte. Multă lume susţine că în această zi trebuie să faci declaraţii de dragoste, cadouri neapărat care conţin inimioare ("ce se mai bucură comercianţii :) ) şi cine ştie ce surprize, dar, mai ales, să demonstrezi persoanei iubite cât de mult ţii la ea.... lucru pe care l-ai putea face în orice zi. Nu cred că este nevoie de o zi "prescrisă", ca să facem anumite lucruri pentru persoana iubită.
IATĂ ŞI CELE DOUĂ LEGENDE
Hmm..., iar legenda spune că:

Era un împărat pe nume Claudiu al II-lea, luptător care a susţinut multe războaie. Eh, şi acest împărat avea o armată puternică, dar majoritatea bărbaţilor refuzau să meargă.Motivul: doreau să stea cu soţiile şi copiii lor. Împăratul a găsit rapid o soluţie. A decis ca niciunul dintre soldaţii din Roma să nu se mai poată căsători. S-a gândit că această lege îi va face pe bărbaţi să meargă la război şi să lupte ca nişte adevăraţi soldaţi.


Valentin, care era un preot, credea că oamenii trebuiau să se căsătorească. Astfel el a căsătorit în secret cupluri. El făcea cununiile în locuri secrete, deci împăratul nu-l putea găsi. Însă, era prea frumos ca să fie adevărat, aşa că, într-o zi l-a găsit. Valentin a fost arestat şi adus în faţa împăratului. Lui Claudiu i-a plăcut de Valentin şi a crezut că este un om tânăr şi înţelept. L-a încurajat să renunţe la creştinism şi să devină un soldat roman.

Valentin a refuzat. El a fost întemniţat şi condamnat la moarte. Până în ziua execuţiei, el a trimis scrisori de adio către prietenii săi şi le-a semnat scriind "Adu-ţi aminte de Valentin al tău."

Valentin a fost probabil ucis pe 14 februarie în anul 269 sau 270. Totuşi este necunoscută data datorită faptului că nu se ştie dacă legenda este adevărată, dar este oricum o poveste frumoasă. Nu există dovezi pentru a arăta dacă această poveste este adevărată sau nu, dar oricum ziua de Sfântul Valentin este celebrată în onoarea sa.

DRAGOBETELE
Fiul Babei Dochia, Dragobete, era sărbătorit pe 24 februarie. Entitate magică asemănătoare lui Eros sau Cupidon, Dragobetele se diferenţiază de blajinitatea Sfântului Valentin din tradiţia catolică, fiind un bărbat chipeş, un neastâmpărat şi un năvalnic. Preluat de la vechii daci, unde Dragobetele era un peţitor şi un naş al animalelor, românii au transfigurat Dragobetele în protectorul iubirii celor care se întâlnesc în ziua de Dragobete, iubire care ţine tot anul, aşa cum şi păsările "se logodesc" în această zi.

În această zi satele româneşti răsunau de veselia tinerilor şi de zicala : Dragobetele sărută fetele. Sunt multe credinţele populare cu referire la Dragobete. Astfel se spunea că cine participa la această sărbătoare avea să fie ferit de bolile anului, şi mai ales de febră, şi că Dragobetele îi ajută pe gospodari să aibă un an îmbelşugat. Îmbrăcaţi de sărbătoare, fetele şi flăcăii se întâlneau în faţa bisericii şi plecau să caute prin păduri şi lunci, flori de primăvară.

În această zi nu se sacrificau animale pentru că astfel s-ar fi stricat rostul împerecherilor. Femeile obişnuiau să atingă un bărbat din alt sat, pentru a fi drăgăstoase tot anul. Fetele mari strângeau de cu seara ultimile rămăşiţe de zăpadă, numită zăpada zânelor, iar apa topită din omăt era folosită pe parcursul anului pentru înfrumuseţare şi pentru diferite descântece de dragoste.

O altă tradiţie spune că Dragobetele a fost transformat într-o buruiană, numită Năvalnic, de Maica Precistă, după ce nesăbuitul a îndrăznit să îi încurce şi ei cărările.


Cam asta a fost de zis. Dacă daţi un search pe google, la imagini veţi vedea câte poze sunt cu "Valentine's Day" şi câte cu "Dragobete". Păcat...

4 comentarii:

Anonim spunea...

This sucks! Îmi vine rău când îi văd pe toţi cum îşi dau silinţa să fie altfel în această zi şi să se comporte nu ştiu cum cu partenerul, doar pentru că e valentine`s.
Şi nu, nu sunt invidios, pentru că şi când am avut prietenă gândeam la fel.

Anywayz, să ai o zi "liniştită":)

Anda spunea...

Subscriu!

Oricum e una normală :))

Unknown spunea...

totusi..Dragobete rules :P

Anonim spunea...

imi place cum gandesti
si eu as putea spune acelasi lucru despre Valentine's Day
pentru mine 14 februarie este o zi obisnuita